Màgia i matemàtiques: un altre espectacle didàctic del mag Albert Llorens

Poden ser màgiques les matemàtiques? Aquesta és una pregunta a la que, sense pensar-s'ho dos cops, moltes persones contestarien «no! Impossible!». I, simultàniament, un altre grup de persones (aquelles que han tingut contacte amb el món de les matemàtiques perquè són matemàtics o han estudiat una carrera propera a aquesta) contestarien, també sense pensar-s'ho, «i tant!».



En aparença, les matemàtiques són una disciplina que desperta passions, tant molt positives, com molt negatives. No obstant això, ningú pot negar-ne la seva importància i, per tant, la necessitat d'incorporar-les amb força al sistema educatiu. Llavors, per què no afegir-hi una pinzellada d'enginy, de curiositat i, fins i tot, de màgia? Aquest és l'objectiu de La Màgia d'Albert Llorens, amb el seu espectacle «Màgia i Matemàtiques».

Són màgics els polígons regulars? En aparença, no. Però si màgicament es transforma un triangle en un quadrat; un quadrat en un pentàgon; un pentàgon en un hexàgon; i així successivament (i cada vegada més ràpidament) fins arribar a una circumferència (allà on tendeix la successió), no resulta més interessant?

Explicar les superfícies orientables i no-orientables resulta sempre confós. Però, i si es fa un concurs de tallar per la meitat bandes de Möbius perquè els alumnes puguin palpar-ne la seva topologia màgica?

I, com no, pels que estan en edat de fer operacions simples mentalment (sumes, restes, multiplicacions, divisions), per què no motivar-los a completar el quadrat màgic més ràpid del món?

«Màgia i Matemàtiques» és un espectacle adaptable al nivells dels alumnes, destinat a escoles i també a instituts, en el què, disfressat com un espectacle de màgia, els alumnes sortiran més encuriosits per la geometria, el càlcul, o, fins i tot, l'àlgebra. Però, sobretot, passaran una estona màgica gràcies a les matemàtiques.



I, com a punt pintoresc, atès que el passat 14 de març de 2015 era el «dia pi», el mag Albert Llorens va voler dedicar-hi un petit vídeo. No té res a veure amb l'espectacle «Màgia i Matemàtiques», però de totes les entrades d'aquest bloc, és on pot encaixar millor. Així que, aquí el teniu: «L'únic dia pi de la teva vida»:



---

Com a comentari al marge, Albert Llorens és llicenciat en Matemàtiques i Estadística
per la UPC, havent realitzats diversos espectacles de màgia de temàtica matemàtica:
- Societat Catalana de Matemàtiques: http://www.fme.upc.edu/esdeveniments/acte-de-

- Proves Cangur, Institut Guillem Catà: http://inskta.cat/index.php/notes-mainmenu-

- Setmana de la Ciència, Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC:

- Societat Catalana d'Estadística, espectacle «Estadísticament impossible»:

1 comentari: